Wees eens eerlijk, als de titel van de blog leest, wat denk je dan? Het is niet wat we kinderen mee willen geven, maar wat denk je echt? Hoe vind jij het om fouten te maken en wat doe je eraan om te voorkomen dat je ze maakt?

Ik durf wel te zeggen dat iedereen het liever goed doet als je iets maakt of doet wat anderen gaan zien. Als ik bijvoorbeeld een blog heb gemaakt lees ik hem altijd na om te kijken of het overkomt wat ik wil zeggen en schrijffouten eruit te halen. Vrij logisch lijkt me.

Toch zit er regelmatig een foutje in. Hier een t en daar een gemiste letter en dat is hoe het in het gewone leven ook  gaat. We maken fouten en het niet te voorkomen dat we ze maken. Ook kinderen maken fouten. Zeker bij het leren, maar ook thuis. Daarom deze keer een blog over fouten maken en hoe je daarmee om kan gaan.

Het is goed om te kijken naar de manier waarop je kind met fouten maken omgaat.

💜 Als er iets fout gaat hoe reageert je kind dan, wordt het boos, lacht het erom, welke emoties komen voorbij en hoe heftig zijn ze. Blijft een kind er lang mee bezig of zakken emoties weer snel af.

💙Durft je kind dat wat fout ging nog een keer te proberen of geeft het op?

💚Vraagt je kind om hulp of advies als iets niet lukt?

💛Kan een kind sorry zeggen en schuldgevoel loslaten?

🧡Weet een kind hoe leren werkt, dat fouten maken en het niet weten van iets erbij horen als je iets nieuws gaat doen?

❤️Welke manieren gebruikt je kind om het risico op fouten te vermijden. Denk aan hulp vragen, afkijken, opzoeken hoe het moet op u-tube, iemand anders vragen het te doen, weglopen, ‘het vergeten’,  boos worden of juist de grapjas uit te hangen.

💜Denk je dat je kind faalangst een het ontwikkelen is?

Kinderen die het te graag goed willen doen kunnen daar veel last van hebben. Je ziet dan dat ze negatief over zichzelf denken en weinig zelfvertrouwen hebben. Ze vinden zichzelf maar stom en dat raakt je hart als ouder. Hoe kan het nou dat jouw leuke en lieve kind zelf zo negatief is over zichzelf is.

Gelukkig kan ik hier als kindercoach vaak veel betekenen voor kinderen. Het liefst heb ik dat je komt zodra je je zorgen maakt, zodat we faalangst en gebrek aan zelfvertrouwen kunnen voorkomen.

Je kunt zelf ook al een aantal dingen doen om je kind te helpen bij het maken van fouten.

🩷 Reageer rustig op fouten die je zelf maakt, de wereld vergaat niet, een volgende keer doen we het gewoon anders.

💙Leer je kind om sorry te zeggen en daarna is het ook klaar. Begin er niet meer over.

💛Wat je aandacht geeft groeit, dus geef aandacht aan de positieve dingen die je kind doet. Doorzetten, het nog eens proberen, hulp vragen verdienen een compliment.

💜Hoe jij tegen jezelf aankijkt is iets wat je kind haarscherp zal aanvoelen. Dus als jij streng bent voor jezelf is dat het voorbeeld wat je kind meeneemt. Wees mild voor jezelf.

💚Laat je kind zien hoe leren werkt. Ga samen een nieuw recept proberen, leer een instrument bespelen of probeer een sport. Het maakt niet uit wat je doet, als je samen met plezier iets nieuws ontdekt, zal je kind ook ervaren dat leren leuk is.

Zoals gezegd, kan ik als kindercoach je kind begeleiden in leren met plezier, omgaan met fouten maken en een positief zelfbeeld. Wil je hier meer over weten, maak dan een afspraak, dan kijk ik met je mee.

 

Warme groet, Dieneke

 

kind bang om fouten te maken/www.kindercoachingdieneke.nl