Zo in de loop van onze kindertijd leren we steeds beter wat een ander voelt en meemaakt.  We leren rekening te houden met de gevoelens van de ander. Kinderen voelen vaak aan hoe het met je gaat, zonder dat je ze dat hebt verteld.

Bij hooggevoeligheid gaat dat nog een stapje verder. Ook subtiele gevoelens pikken deze kinderen op. Sterker nog, ze kunnen deze gevoelens overnemen en ervaren als gevoelens van zichzelf. Het is soms verwarrend voor ze, wat van de ander is en wat van hunzelf.

Als je voelt wat een ander voelt, kun je je ook verantwoordelijk voelen om dat op te lossen. Je neemt het probleem van de ander over en gaat aan het werk om de ander te helpen. Voor kinderen kan dit een enorme last zijn. Je ziet vaak dat het niet altijd gewaardeerd wordt als ze willen helpen.

Ze krijgen opmerkingen naar hun hoofd als:
Bemoei je met jezelf.”
“Ik kan het zelf wel.”
“Er is niets aan de hand, ga weg.”

Het is verwarrend dat een ander misschien niet eens bewust is van zijn of haar gevoelens die jij wel opmerkt. Ook wil je graag goed doen en dat een ander dat niet ziet, is soms een pijnlijke afwijzing.

Kinderen die dit soort dingen voelen hebben er vaak nog niet de woorden voor om uit te leggen wat er gebeurt.

Hieronder zal ik een aantal tips geven, waarmee je kinderen die last hebben van de gevoelens van anderen kunt ondersteunen.

💡 Ontsla een kind van de (zelf opgelegde) taak om voor een ander te zorgen. Je kunt een kind vertellen dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar gevoel en problemen en dat je kind dat dus niet hoeft op te lossen. Vertel je kind dat het met zijn of haar zorgen naar je toe mag komen. Zo kan het de zorgen bij jou neerleggen en hoeft ze zelf niet te dragen. Als er wat gebeuren moet, zul jij daar als volwassene de juiste hulp voor inschakelen. Je kind hoeft dit niet te doen.

💡 Als een kind veel gevoelens overneemt van anderen kun je op een speelse wijze de grenzen tussen het kind en de anderen aangeven. Je kunt voor het naar school gaan met je verbeelding een mooi doorzichtige bel blazen om je kind heen. Daarin zit het gevoel van het kind, de gevoelens van anderen mogen er buiten blijven.

💡 Geef een kind genoeg ruimte om gevoelens ook op een andere manier te uiten dan alleen met woorden. Tekenen, muziek maken, kleien, schilderen, klimmen, tuinieren, koken en bakken. Met je handen en fantasie bezig zijn, geeft ruimte om gevoelens te verwerken zonder een “zwaar” gesprek.

Heb je behoefte aan meer tips over gevoeligheid en opvoeding?

Kijk dan ook eens naar mijn e-book: Wat elke ouder van een gevoelig kind zou willen weten.

Je ontvangt het gratis, klik hier.

Warme groet,

Dieneke

 

hooggevoeligheid prikkels