Wat doe ik als mijn kind overprikkeld is en erg boos?

overprikkeld overprikkeling

Als kinderen vastlopen, wat moet je dan doen?

Kinderen die schreeuwen, huilen, spugen, schoppen en slaan. Helemaal door het lint gaan.

Ken je dat als ouder of professional?

Hulpverleners beginnen over het algemeen dan over het voorkomen van zo’n incident.

Dat is ook wel logisch, want dat zouden we het liefst allemaal willen.

Dat dit gewoon niet zo ver komt.

Maar dan is het toch zover. Je kind is helemaal overprikkeld en kan niets anders meer dan schreeuwen, huilen of het gebruiken van geweld.

Je kunt dit zien als onmacht om met emoties en gedachten om te gaan. In het hoofd vindt een soort kortsluiting plaats.

Hoe zou jij je voelen, als je niet meer kunt denken?

Hoe zou jij je voelen als je geen controle meer hebt over je gedrag?

De opgebouwde spanning komt er gewoon uit en het lijkt soms uit het niets te komen.

Kinderen ervaren op dit moment vooral onmacht, angst en boosheid.

Na de ontlading volgt er opluchting, schaamte, vermoeidheid, verdriet.

Het eerst waar je aan moet denken, is de veiligheid van het kind en de anderen in die ruimte. Zo nodig ga je met het kind naar een andere ruimte of stuur je anderen even weg. Ook leg je voorwerpen waar een kind zichzelf of anderen mee kan bezeren weg.

Het is voor kinderen niet mogelijk om een gesprek te voeren tijdens zo’n bui.

Het contact met het deel van de hersenen die kunnen luisteren, nadenken, redeneren, is op dit moment weg. Het is dan ook verstandig stil te zijn. Soms is een korte instructie nodig om te voorkomen dat het kind zichzelf of anderen pijn doet, of dingen vernielt.

Sommige kinderen vinden het fijn om alleen te zijn en op hun kamer of een rustige plek in huis uit te razen. Voor andere kinderen is het heel angstig om alleen te zijn. Dan is het beter om als volwassene in de buurt te blijven. Zoek een plek in de ruimte en ga daar rustig zitten en wacht tot het beter gaat.

Hoe je weet wat te doen, kun je ontdekken door naar je kind te kijken en luisteren. Wordt het sneller rustig als je in de buurt bent of juist als je even weg bent?

Moet ik het kind aanraken als het zo boos of verdrietig is?  Niet aanraken is de eerste optie. Dit geeft meer prikkels en veel kinderen vinden dit niet prettig. Er zijn ook kinderen die juist minder angstig worden als je ze stevig vast houdt en dat heel fijn vinden.  Onderzoek dus, wat dit kind fijn vindt.

Als het lijkt of de ontlading heel lang duurt kun je na een aantal minuten een grens gaan aangeven. Denk dan vooral aan tijd. Je mag nog tien minuten zo boos doen, maar daarna is het klaar. Help een kind dan door een duidelijke gedragsinstructie. Geef het kind een opdracht die bij het kind past. Bijvoorbeeld: “Over tien minuten is het klaar, dan ga je met de lego spelen of dan ga je een poosje op de computer.”

Wat niet helpt is het dreigen met straf, uitleggen van waarom het kind dit niet moet doen, eisen om meteen op te houden of heel boos te worden.  Ook dit komt doordat het kind niet in staat is nog informatie te verwerken.

Het is voor een kind minder angstig als jij de controle over jezelf bewaart. Laat je emoties even niet meedoen in dit verhaal. Jij blijft rustig en wacht tot het kind kalmeert.

En nog een laatste tip, beloof het kind geen beloning als het stopt of deze buien niet meer heeft. Het is een beetje gedoemd om te mislukken en dan raakt een kind alleen maar meer gefrustreerd.

Als de  ontlading voorbij is, trekt het kind bij en dan kun je in gesprek. Je probeert te ontdekken wat er aan de hand is en kijkt of je er iets aan kunt doen, zodat een kind niet weer in deze situatie komt.

Ik heb veel ervaring met kinderen die deze buien hebben en het zoeken naar oplossingen. Als je graag hulp wilt, nodig ik je uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je kunt mij bereiken via dieneke@kindercoachingdieneke.nl/06-23528620

 

#Kindercoach #Achterhoek #Doetinchem #overprikkeld