Identiteit
Hoe heet jij? Wat zijn je hobby’s? Wat wil je later worden?
Allemaal vragen die te maken hebben met je identiteit. Het gaat over wie jij bent, wat jij kan en wat je wilt. Iedereen zal het met mij eens zijn dat een kind een eigen identiteit moet opbouwen. Een kind mag ontdekken waar het gelukkig van wordt.
En daar zijn we bij mijn motto: Trots zijn op wie je bent en wat je kan!
Het opbouwen van een identiteit begint in je kinderjaren. In de eerste jaren is hechting daarbij heel belangrijk. Je hecht je aan personen en leert zo dat je veilig bent en kunt vertrouwen op de ander die voor je zorgt. Dit is de basis voor het ontwikkelen van zelfvertrouwen. De zoektocht naar wie je bent begint al vanaf daar. Zo rond de 2,5 jaar ontdekt een kind dat het iets kan willen en dat laat een kind dan ook duidelijk merken. We krijgen te maken met driftbuien en een duidelijk nee van een kind. Weet dan dat je kind op de goede weg is. Jouw kind ontwikkeld een identiteit.
Het is verleidelijk om je kind dingen te vertellen als: Kinderen die vragen worden overgeslagen. Ik wil, ik wil, kikker in je bil. Of gewoon te negeren en zo te laten merken dat je kind dit niet mag doen.
De boodschap is dan, je hebt niets te willen. Jij moet doen wat ik wil. Hierbij ga je voorbij aan de gevoelens en wensen van jouw kind. Het is echt super belangrijk voor de opbouw van de identiteit van je kind dat je kind iets mag willen.
Nu denk je misschien: Maar Dieneke, als ik mijn kind laat doen wat hij of zij wil, eet ik hier alleen nog maar snoep voor het avondeten! (mmmm lekker!)
Het is niet de bedoeling dat je kind altijd krijgt wat het wil. Het is de bedoeling dat je kind iets mag willen. Het is zelfs goed dat je kind iets wil. Dat betekent dat je kind zich goed ontwikkelt. Erken de wil van je kind, door aan te geven dat je luistert. Herhaal wat je kind wil en zeg dat je dat begrijpt. Vervolgens maak je een volwassen keus over wat er nu gebeuren gaat.
Ook als je kind iets ouder wordt, is het belangrijk dat je je kind leert dat het goed is om iets te willen. Willen ligt namelijk heel dicht bij wie je bent. Een kind moet eerst een eigen identiteit opbouwen om op een gezonde manier rekening te kunnen houden met een ander. Namelijk vanuit een vrije keuze. Ook heb je een eigen ik nodig om een gezonde relatie aan te gaan met anderen.
Het is voor ouders soms moeilijk dat kinderen niet luisteren. Ze gaan hun eigen weg. Misschien kun je er nu iets anders naar kijken. Jouw kind is op weg naar een gezonde eigen identiteit. Het zoekt uit wat het zelf wil.
Kinderen kunnen nog niet altijd overzien wat de gevolgen zijn van een keuze. Bijvoorbeeld als je elke avond snoep eet in plaats van groente. En daar komen wij om de hoek met grenzen en uitleg. En dat is goed. Wel is het belangrijk dat je kind ruimte krijgt binnen de veilige grenzen om te oefenen met wat het wil. En ook dat we grenzen aangeven met daarbij de boodschap naar je kind. Jij mag iets willen. Ik vind het zelfs belangrijk om te horen wat jij wilt. Jij doet ertoe.
Dit is ook de basis van waaruit ik werk met kinderen. Jij doet er toe. Je mag er zijn met wat je wilt. Zo kunnen kinderen groeien vanuit wie ze zelf zijn. Een verandering die je maakt, vanuit het kind zelf is meestal sterk en zorgt voor een beter contact met je kind.
Wil je hier graag meer over weten voor jouw kind? Heb je vragen over hoe jij je kind het best kan helpen met het opgroeien? Kom dan langs op de praktijk voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Neem contact met mij op via dieneke@kindercoachingdieneke.nl
#kinderen #luisteren #eigenwil