“Ik weet dat ik consequenter moet zijn. Dan zeg ik dat iets niet mag en dan doen ze het toch. Omdat ik geen gedoe wil, laat ik het dan maar gaan. Ik ben ook gewoon te moe om er wat aan te doen.”

 Consequent zijn lijkt een super opvoedmiddel. Kinderen die op vaste tijden eten en naar bed gaan. Twee verhaaltjes en niet meer. Aan tafel eten en twee snoepjes per dag.

Je denkt het goed is voor je kind. Soms zijn het de regels die je vroeger hebt meegekregen. Soms zijn het dingen die je gelezen hebt of je vrienden en buren doen het ook zo. Dus ploeter je door en doet je best om alles te doen zoals het hoort. Maar het werkt niet zoals je in gedachten hebt.

Herkenbaar? Lees dan vooral even door, want in deze blog ga ik je meer vertellen over op een fijne manier consequent zijn. Zonder het geploeter, de vermoeidheid of het schuldgevoel, omdat het weer niet gelukt is.

Bij coaching ontdek je vaak zelf wat het beste is om te doen, doordat ik vragen stel die je aan het denken zetten. Vragen die ervoor zorgen dat je een stapje terug doet en gaat kijken naar de patronen die er zijn.

💜Een van de eerste vragen die ik meestal stel is: Wat is voor jou belangrijk in de opvoeding? Wat voor ouder wil je zijn? Wat voor gezin? Hier komen vaak een hoop waarden naar boven. Dingen waar je aan kunt denken zijn: liefdevol, warm, gezellig, eerlijk, stimulerend, rekening houden met elkaar enz.

Het is mooi om hier af en toe eens bij stil te staan. Die dingen die jij in je hart hebt voor jouw gezin en voor jezelf, mogen je leidraad zijn bij het bepalen van wat belangrijk is.

💛Als jij een regel niet belangrijk vindt, dan zal het je veel energie kosten om de regel consequent voor te leven en je kinderen te vragen zich aan de regel te houden. Mijn eerste advies aan jou is dan ook om die dingen die je van jezelf moet, onder de loep te leggen. Vraag jezelf af of je het wel wilt. Is het antwoord nee. Dan is dit waarschijnlijk een regel die niet van jou is.

💚Je mag ervoor kiezen om regels los te laten die niet voor je werken. Liever een paar regels die werken en waar je tevreden over bent, dan een berg aan regels waar je niet overheen kunt kijken en alleen maar boos of verdrietig van wordt, omdat je het gevoel hebt te falen.

Maar wat als je de regel nu wel belangrijk vindt en toch blijft je kind in protest? Je ziet dat je kind gewoon niet wil meewerken. En zo blijft het een strijd.

💙Neem dan eens tijd om te kijken en luisteren naar je kind. Wat heeft je kind nodig? Helpt de strijd die je nu voert daarbij of kan het ook anders. Kan je kind zich aan de regel houden. Kan het bv. rustig blijven zitten tot iedereen uitgegeten is, of is het bewegelijk en zit het nooit lang stil?

🧡Kortom, is het gedrag dat je van je kind vraagt, een eerlijke vraag aan het kind, wat past bij waar je kind nu is in zijn of haar ontwikkeling? En dan niet zoals je denkt dat je kind zich zou moeten ontwikkelen op deze leeftijd, maar gewoon zoals het nu is. Sluit aan bij het punt waar je kind nu is.

🤎Hoe je dat kunt weten, is door te kijken naar de dingen die nu goed lopen. Vaak neigen we ernaar om ons vooral te richten op wat niet werkt. Logisch, want daar zit het probleem dat we voelen. Als we het omdraaien en kijken naar wat wel goed gaat, zie je oplossingen. Als iets werkt op het ene moment, werkt het misschien ook wel bij wat anders. De moeite waard om te proberen.

❤Een andere kijk op je regels is of het duidelijk is wat je wilt en vraagt aan je kinderen.  Als je de regel opschrijft kun je dan de volgende dingen invullen:

wie-wat-waar-wanneer-hoe-waarom

Als een regel of vraag niet helder is, kun je ook niet verwachten dat het werkt. Consequent zijn betekent eigenlijk doen wat je zegt. Het werkt dan ook alleen, als je deze punten helder hebt en niet telkens veranderd.

💜Het laatste wat ik je mee wil geven, is dat je geen robot bent. Het is normaal om moe te zijn na een dag werken. Het normaal dat je soms wat anders wilt en even een oogje dicht knijpt. Ga hierin liefdevol met jezelf om en praat jezelf geen schuldgevoel aan. Het is oké. Je doet je best en dat is goed genoeg.

Het is wel handig om je kind te vertellen dat het een uitzondering is op een regel, als je bijvoorbeeld een keer voor de tv eet, terwijl je normaal aan tafel wilt zitten. Dan weet een kind dat het morgen wel weer aan tafel gaat eten.

Worstel jij met consequent zijn, weet dan dat je bij mij terecht kunt. Het is soms fijn om even te sparren of een aantal gesprekken te voeren, zodat je je weer zeker voelt in wat je wilt.

Wil je hier meer over weten, maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Hier zijn geen kosten of verplichtingen aan verbonden. Mail me via dieneke@kindercoachingdieneke.nl

consequent opvoeden