Herken je een van deze uitspraken?

โ€œIk kan op mijn hoofd gaan staan, maar mijn kind blijft maar huilen.โ€
Of
โ€œHet maakt echt niet uit wat ik doe, mijn kind is boos en dat kan heel lang duren.โ€

Dan is deze blog voor jou!
๐Ÿ’ก Ik laat je zien, hoe je op een andere manier naar het gedrag van je kind kunt kijken, zodat je een oplossing kunt vinden voor dit gedrag.

Eerst ditโ€ฆ.

Eigenlijk is het toch iets goeds als je kind emoties durft te uiten?
Het is dan ook een vraag die vaak terugkomt in de coaching;ย  Leer mijn kind over emoties te praten.
๐Ÿ’œ Om emoties te verwerken is het belangrijk dat emoties er mogen zijn

Toch is het niet zo, dat een kind wat emoties altijd toont, zich ook beter voelt. Het kan ook meer lijken op een soort overspoelt worden. Dan zie je dat een kind maar blijft hangen in een boze of verdrietige bui. En niets wat je doet lijkt meer te helpen.

Je kan terecht komen in een situatie waarin je het gevoel hebt op eieren te lopen om te zorgen dat je kind zich fijn blijft voelen en het een beetje gezellig blijft thuis. Iedereen past zich aan om ervoor te zorgen dat je kind niet boos of verdrietig wordt.

 

๐Ÿ’™ ย Het is goed om jezelf af te vragen waar je nu eigenlijk naar kijkt.

Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

  1. Wat is het probleem van je kind waardoor het zich niet goed blijft voelen?

Wat ik nog weleens zie is dat een kind een vaardigheid nog niet onder de knie heeft. Zoals overleggen met vriendjes, waardoor het elke keer boos wordt van frustratie. Het probleem is dan niet de boosheid, maar de vaardigheid die het mag oefenen en onder de knie krijgen.

  1. Wordt er iets gevraagd van een kind waar een kind niets mee kan, omdat het bang is of iets echt niet wil?

Het zeggen dat je bang bent of iets echt niet wilt is lastig. Je hebt er allerlei woorden voor nodig, bent kwetsbaar en soms weet je ook niet goed waarom je iets niet wilt. Ken je dat onderbuik gevoel? Dan zeggen we als volwassenen dat je naar je onderbuik moet luisteren. Een kind laat dit zien door gedrag.

  1. Ziet je kind een oplossing en kan het zichzelf kalmeren?

Een emotie rustig ondergaan en het laten wegebben is een vaardigheid.ย  We leren kinderen dit al jong door ze te wiegen en rustig toe te spreken als ze huilen. Het komt goed.

Maar wat als je nu blijft zeggen tegen jezelf dat het helemaal niet goed komt. Het is heel erg en dat blijf je herhalen. Dan zakt een emotie niet af, maar laait elke keer weer opnieuw op. Net als een vuurtje waar takken op worden gelegd. Het gevoel dat het uiteindelijk wel goed komt en je altijd wel een oplossing zult vinden is dan ook ver te zoeken.

 

๐Ÿ’› Een emotie die je doorvoelt duurt maximaal 90 seconden.

Je lijf is gemaakt met emoties. Ze zijn ook heel belangrijk. Als waarschuwing voor gevaar, maar ook als motivatie om dingen te bereiken in je leven. Maar emoties kunnen je ook in de weg zitten, doordat ze verstoppen wat er echt aan de hand is. Het is onze taak als ouders om je kind te helpen om te leren gaan met emoties.

 

๐Ÿ’š Een gezonde manier van omgaan met een emotie is het laten gebeuren en jezelf dan afvragen wat een emotie je verteld. Dus wat wil ik eigenlijk? Wat is de boodschap van deze emotie?

* Mag mijn kind iets leren?

* Heeft mijn kind iets nodig?

* Is er een andere emotie die wordt verstopt?

 

๐Ÿงก Erkennen van wat er achter een emotie zit geeft vaak veel rust.

Je kind voelt zich gehoord en gezien als jij kunt omgaan met de emoties van je kind. Daar bedoel ik mee dat je tijd maakt om te kijken en luisteren naar de reden achter de emotie. Dit doe je na de eerste anderhalve minuut waarin de emotie hevig is. Je benoemt wat je ziet en wat je vermoedt dat er aan de hand is.

 

๐Ÿ’ก Als je dit vaker doet, zul je gaan ontdekken dat huilen en boosheid afnemen, omdat je stap voor stap helpt bij het oplossen van wat er achter het gedrag zit. Dan is het boze of verdrietige gedrag niet meer nodig.

Het is niet altijd makkelijk om een boos of verdrietig kind te helpen. Dat is ook heel begrijpelijk.ย  Als ouder heb je ook je eigen emoties en moeilijk gedrag van je kind kan veel van je vragen, terwijl alles wat je moet doen op een dag, gewoon doorgaat.

Weet dat ik je hierbij kan helpen. Wil je hier een keer over praten?
Maak dan een afspraak met mij door me te mailen op dieneke@kindercoachingdieneke.nl

Warme groet,

Dieneke