Je wilt iets niet meer en toch doe je het.
Ken je dat?
Zo werkt het vaak met de goede voornemens aan het begin van het jaar.
Je neemt je plechtig voor twee keer in de week te gaan sporten en na een paar wekenโ€ฆ.

Als je kind vaak boos is, dan heb je vast vaak nagedacht over hoe jij je kind het best kan helpen stoppen met dit gedrag.

– Je wilt dat je kind gaat vertellen wat er is.
– Je kind moet gaan afkoelen in plaats van iets op de grond gooien.
– Of op een anderen manier de spanning oplost bijvoorbeeld door schreeuwen of boksen tegen een groot kussen.

In deze blog neem ik je mee in wat je kunt doen als dit niet genoeg is en je kind toch elke keer weer boos is, ondanks het goede voornemen daarmee te stoppen.

๐Ÿ’œTen eerste is het goed om te weten dat je kind dit gedrag niet zo maar laat zien.

Een kind wat vaak boos is heeft een probleem wat groter is dan alleen dat waarover je kind op dat moment boos wordt. Dit is ook vaak de reden waarom je het niet naar tevredenheid op kan lossen. Is het ene klaar, heeft je kind binnen tien minuten weer iets anders waar het boos over is.

Als je dit gedrag echt wilt veranderen zul je dus iets moeten doen aan dat grotere probleem.

Bij gevoelige kinderen zie ik vaak een aantal terugkerende dingen zoals:

  • Overprikkeling doordat kinderen veel horen, zien, ruiken, proeven en voelen.
  • Een overvol hoofd door zorgen of emoties van anderen waar ze niets mee kunnen.
  • Zich altijd aanpassen, bijvoorbeeld op school of met vriendjes, waardoor ze moe zijn
  • Creativiteit, humor of een talent niet genoeg ruimte heeft in het leven van je kind, waardoor het zich niet volledig kan uiten.

 

๐Ÿ’œTen tweede is het belangrijk om het patroon van boos worden en de reactie van jou als ouder te gaan veranderen.

Ik noem dit nu als tweede, maar vaak begin ik bij beide punten tegelijk. Het is namelijk meestal niet erg gezellig in huis als een kind elke keer boos wordt. Het lijkt soms of een kind niet anders wil, maar meestal kan een kind nu niet anders en is een kind juist helemaal niet blij met hoe het gaat.

Het lijkt me niet nodig om uit te leggen dat het ook voor jou als ouder, snel beter moet gaan. Hoe fijn zou het zijn als het je minder strijd hebt met je kind en jullie het gezelliger hebben thuis. Hieronder vind je 10 tips om boosheid te verminderen.

๐Ÿ’š Een patroon doorbreken doe je door een andere reactie te kiezen. Kijk eens goed hoe een ruzie begint. Kun je hier iets in veranderen. Je zou iets anders kunnen zeggen.

๐Ÿ’šEen activiteit waarbij het altijd mis gaat op een andere tijd of andere manier doen.

๐Ÿ’šSimpel een andere plek aan tafel of op de bank kiezen, waardoor je elkaar niet in de weg zit . Of splitsen door bijvoorbeeld na elkaar je tanden te poetsen in plaats van tegelijk.

๐Ÿ’š Besluiten ergens niet meer aan mee te doen. Als je kind je uitdaagt kun op een rustig moment uitleggen dat je hier voortaan niet meer aan mee doet. Je zegt dan 1 keer tegen je kind: โ€œnee, ik doe niet mee, dit doen we niet meerโ€ en negeert het gedrag en wat je kind zegt tot je kind zich weer gedraagt. Deze vraagt soms wel het nodige doorzettingsvermogen, maar werkt vaak bij extreem gedrag. Om duidelijk te zijn, het is niet bedoeld als straf. Je neemt de leiding over wat je wel en niet goed vindt, door je kind te laten zien dat het op zijn hoofd kan gaan staan, maar dat het zo niet meer gebeurd.

๐Ÿ’š Zorg dat je ontspannen tijd hebt met en voor je kind. Liefst ook elk kind apart. Hierdoor heeft je kind tijd en ruimte om te vertellen waar het mee bezig is en wat het graag wil. Je zou bijvoorbeeld samen naar een speeltuintje in de buurt kunnen gaan of gewoon een stukje wandelen en fietsen, waarbij je gezellig klets, zonder dat je elkaar aan hoeft te kijken.

๐Ÿ’š Het is belangrijk dat je kind genoeg tijd heeft om te ontspannen en het hoofd leeg te maken. Plan dus niet direct na schooltijd iets, maar laat je kind even bijkomen voor je iets gaat doen. Zorg dat er genoeg tijd is waarop je kind zelf kan bepalen wat het speelt.

๐Ÿ’š Verwachtingen komen meestal uit. Het is dus belangrijk om erop te vertrouwen dat het goed gaat. Laat dit ook zien als je je kind iets vraagt.

๐Ÿ’š Geef je kind tijd om na te denken en te schakelen als je iets vraagt. Jij vindt maakt waarschijnlijk ook graag iets af voor je wat anders gaat doen. Door op een vaste tijd te eten en je kind tien minuten van te voren te waarschuwen dat het zo tijd is, kan je kind het spel afmaken en zich voorbereiden.

๐Ÿ’šVoor sommige kinderen is het veel makkelijker om mee te werken als ze weten waarom iets moet. โ€˜Omdat ik het zegโ€™ werkt dan niet. Je hoeft geen hele presentaties te geven waarom iets moet, maar een korte duidelijk zin voorkomt veel boosheid.

๐Ÿ’š Kies een paar duidelijke regels en houd je daar allemaal aan. Te veel regels, die ook nog zomaar kunnen veranderen zorgen voor veel onrust.

Ik hoop natuurlijk dat er een tip tussen zit die jou aanspreekt en waar je wat mee kan. Net als bij goede voornemens is het vaak beter om 1 stap tegelijk te zetten. Je kunt het dan veel beter vol houden en ziet ook wat voor jullie werkt. Probeer het ook een aantal weken achter elkaar vol te houden. Je kind kan dan wennen aan de nieuwe aanpak.

 

๐Ÿ’™ Als laatste geef ik je nog mee dat het belangrijk is om de dingen die goed gaan, te blijven zien en benoemen. Hoe meer aandacht voor wat goed gaat, hoe meer het zelfvertrouwen van je kind en dat van jou groeit.

Heb jij een gevoelig kind of ken je iemand met een gevoelig kind die je deze (gratis) inspiratie ook gunt. Zou je dit dan willen delen met hen? Je zou mij er een groot plezier mee doen.

 

Warme groet,

Dieneke