Hooggevoeligheid als kracht

De laatste jaren hoor ik steeds vaker van ouders dat hun kind gevoelig is. Ook de woorden hooggevoelig en hoogsensitief worden meer genoemd. Kinderen die alles om zich heen horen, zien en in zich opnemen.
Eigenlijk een heel gewone eigenschap als je erover nadenkt. Om te overleven en te leren hoe alles werkt om je heen, gebruikt ieder mens zijn zintuigen. We leven in een maatschappij waarin steeds meer prikkels op ons af komen. Veel beeld en geluid, snel contact maken, overal waar je bent.

Kinderen die hooggevoelig zijn, hebben een zenuwstelsel wat scherp is afgesteld. Informatie wordt zorgvuldig en diepgaand verwerkt. Ook zijn ze extra gevoelig voor de stemming van anderen. Ze voelen soms vaak eerder dat er iets met je is, dan dat je het zelf door hebt. Het is dan ook belangrijk om je kind te leren omgaan met prikkels. Leer je kind rustmomenten te nemen,waardoor het tijd heeft na te denken en uit te rusten. Ook kun je je kind leren te kiezen om sommige prikkels niet toe te laten en om te gaan met drukte in zijn/haar hoofd. Hiervoor kan een kindercoach een aantal oefeningen aan jou en je kind leren.

De kracht van kinderen die gevoelig zijn, is dat ze geweldige vrienden zijn. Ze weten wat er in een ander leeft en kunnen daar rekening mee houden. Doordat informatie meer uitgediept wordt, zijn deze kinderen vaak creatief in denken. Ze maken de mooiste kunstwerken en geven onverwachte antwoorden die je op nieuwe idee├źn en oplossingen brengen. Ook kunnen ze intens genieten van leuke dingen die ze mee maken en helpen je zo om in het nu te leven. Ze maken je attent op mooie dingen. Kortom, heerlijke mensen om om je heen te hebben.

Een warme groet, Dieneke