Kinderen leren omgaan met gevoelens doen we vaak als een gevoel groot is. We begeleiden een kind als het flink boos, verdrietig of bang is. Zie je dat een kind een beetje van zo’n gevoel heeft dan gaan we ervan uit dat het goed komt en leunen we achterover om een kind de ruimte te geven om het zelf te ontdekken. Vaak gaat dit goed, maar niet altijd.

In deze blog neem ik je mee naar een beetje boos. Het is namelijk de ingang naar om te leren omgaan met heel erg boos zijn. Iedereen die wel eens heel boos geweest is, weet dat je eerst af moet koelen voor je er weer wat mee kan. Je hoofd is vol van de emotie, je gedachten gaan mee en als je doorgaat blijf je alleen maar boos. Je hebt afstand nodig. Vaak bespreken we dan achteraf met een kind wat er gebeurde en wat je een volgende keer zou kunnen doen.

Dit is prima, maar er is nog een ingang. Ik vergelijk het altijd met een gereedschapskist. Als we iets willen maken kiezen we het juiste gereedschap uit de kist, zodat we de klus kunnen klaren. Zo is het ook met gevoelens. Je kunt er op verschillende manieren mee omgaan en het is fijn als je kunt kiezen, welke manier je gebruikt op het moment dat je boos wordt.

Het vullen van die gereedschapskist doe je op rustige momenten. Het oefenen met kiezen van gedrag is makkelijker als je een beetje boos bent, dan is er nog wat ruimte in je hoofd om te sturen. Als je dit oefent, krijg je ook meer grip op jezelf als je heel boos bent.

Dus als jouw kind snel en heftig boos wordt, zoek dan die momenten op waarop je kind een beetje boos is, om te oefenen met gedrag. Niet meer achterover leunen en blij zijn dat het meevalt, is even wennen. In het begin lijkt het alsof je harder moet werken als opvoeder, maar ik beloof je, dat het meer rust en plezier gaat opleveren.

Vaak kiest een kind eerst 1 gereedschap. Zo had ik eens een jongen die veel ruzie maakte met zijn broertje. Het werd elke keer slaan. Het eerste gereedschap wat hij gebruikte was weglopen uit het conflict. Een paar weken later kwam vader bij me dat er niet meer geslagen werd tussen de broers, maar dat hij elke keer op zijn kamer ging spelen en niet wilde praten. Daardoor had vader het idee dat het ook niet werd opgelost.

Zo zie je dat een enkel gereedschap niet genoeg is, de gereedschapskist moet gevuld. In de geval kan je meespelen en je kinderen helpen om een dreigend conflict op te lossen. Je vult de kist met dingen als: om de beurt kiezen, luisteren naar elkaar, voor jezelf opkomen op een fijne manier, op tijd hulp vragen, iets anders gaan doen, voelen wat jij graag wilt en dit op tijd zeggen.

Als dit niet genoeg is heb ik op de praktijk hulpmiddelen en technieken die jou en je kind kan leren. Voor nu wil ik je graag nog even wijzen op het gratis e-book dat je kunt downloaden op mijn website. Hierin staan meer praktische tips en informatie over het verminderen van boos, onrustig en verdrietig gedrag.

Warme groet,

Dieneke

kindercoach Doetinchem