Waar de een uitkijkt naar zes weken vrij voor de kinderen ziet de ander er tegenop.

Even uit de routine.

Niet dat gehaast in de ochtend.

Lange dagen die je zelf mag invullen.

Als kind vond ik het heerlijk en voelde de zomer eindeloos.

 

Hoe was dat voor jou? Hadden jullie vakantiegewoontes?

Van die warme dagen dat je soms heel laat naar bed mocht of bij verschillende buurvrouwen een ijsje haalde waardoor je er wel drie at op een dag.

Wat ik me ook wel herinner is dat ik me soms flink verveelde en daar moest ik zelf uit zien te komen. Nu woonde ik in een buurt met heel veel kinderen, dus er was altijd wel iemand om mee rond te hangen. Maar goed even terug naar nu.

Ik neem je mee langs een aantal behoeftes van kinderen die je vakantie een ontspannen en fijne tijd kunnen maken. Elk kind is anders, dus blijf vooral kijken naar je eigen situatie en wat voor jouw kind werkt.

 

โค๏ธ Behoefte aan overzicht

 

Een kalender kan helpen om wat structuur aan te brengen in deze weken.

Hierop kun je tekenen en schrijven wat de plannen zijn.

Wanneer is wie thuis of gaat je kind naar de BSO.

Een reisje, bezoek aan oma, logeerpartij of uitje. Als je kind kan zien wat de plannen zijn hoeft je kind niet elke keer af te wachten wat de dag brengt.

Ook kun je er voor kiezen om tijdens het avondeten de dag van morgen door te nemen.

 

๐Ÿ’œ Behoefte aan rust

 

Hoewel het soms lijkt of kinderen bergen energie kunnen hebben, is het voor een kind ook belangrijk om rust te hebben. Je ziet vaak dat kinderen juist in de vakantie hard groeien door de slaap en rust. Lekker spelen en even niet van alles hoeven.

Probeer ook ruimte te maken om 1 op 1 iets met je kind te doen en geef je kind ruimte om alleen te spelen.

We leven in een tijd van de mobile en Ipad. Twee dingen hierover. Filmpjes geven veel prikkels en het is dus geen rust tijd. Is je kind onrustig en zijn er veel conflicten, denk dan aan het beperken van de schermtijd, dat kan veel rust geven in huis.

 

๐Ÿ’™ Behoefte aan contact

 

Maak ook zelf tijd voor je kind. Je kunt samen gewone dagelijkse dingen doen zoals koken. Daarnaast is het leuk om wat leuks te doen, denk aan voorlezen, een partijtje voetbal of een wandeling langs de speeltuintjes in de buurt. Enne, leg je mobile weg.

 

๐Ÿ’š Behoefte aan duidelijkheid

 

Vakantiegewoontes geven veel plezier en voorkomen gezeur.

Mijn kinderen mochten vanaf de zomervakantie altijd een kwartier later naar bed.

Daar maakte ik een feestje van en er was nooit gezeur over naar bed gaan.

Vaste eettijden geven ook rust. Maak het feestelijk door lekker buiten te eten, gezellig picknicken in je eigen tuin. Net even anders en toch gewoon.

Het leuke aan vrij zijn is dat de regels iets minder strak kunnen zijn, maar let op of je kind zich daar goed bij voelt. Veel ruzie of ongelukjes door vermoeidheid zijn tekenen dat je beter iets meer de gewone regels kunt volgen.

Wees duidelijk dat sommige dingen nu mogen, maar alleen omdat het vakantie is en ook wanneer het weer gewoon is. Zo kun je op de camping elke dag chips eten en thuis weer op zaterdagmiddag.

Houd vast aan je antwoord. Ja is ja en nee is nee. Als kinderen dit eenmaal weten, blijven ze niet doorvragen.

 

๐Ÿงก Behoefte aan zelf kunnen bepalen

 

Zelf spelen waar je zin in hebt. Een plannetje wat je bedenkt uitvoeren. Het is leuk en je krijgt er zelfvertrouwen door.

Je hoeft niet alle tijd voor je kind in te vullen. Sterker je vervelen is een recht, vind ik.

Hier ontstaat ruimte voor creativiteit.

 

๐Ÿ’› Behoefte aan uitdaging

 

Vakantie is met name een tijd waarin kinderen nieuwe ervaringen op kunnen doen. Dit kunnen grote dingen zijn als een reis naar een andere omgeving of een logeerpartij, maar ook kleinere dingen helpen je kind om te groeien in zelfvertrouwen en vaardigheden.

Het kan lijken of gevoelige kinderen het liefst alles gewoon willen hebben,maar ook voor hen is het goed om nieuwe dingen te proberen. Zorg voor voldoende rust tussendoor en maak de stapjes kleiner.

 

Een hele fijne zomervakantie voor iedereen!

 

Warme groet,

 

Dieneke

zomervakantie