In deze blog neem ik je mee naar de belangrijkste voorwaarde om ontspannen op te groeien. Het gevoel dat je veilig bent. Zonder dat gevoel van basisveiligheid, zal een kind gevoelens hebben als onrust, boosheid of angst.

❀️ Weet je nog hoe het voor jou was als kind? Voelde jij dat het altijd wel weer goed komt? Ik weet nog goed dat ik een keer toen mijn ouders weg waren een foutje maakte. Ik hoorde een poes heel zielig miauwen in de tuin van de buren en stapte op het buitenkraantje om even over de schutting te kunnen gluren…. Ja, die zei “knap” en het water spoot alle kanten op. Met hulp van een buurman, die onder de vloer de hoofdkraan dichtdraaide, is het goed gekomen. Ik durfde om hulp te vragen. Ook mijn ouders kregen het eerlijke verhaal te horen, want ik wist dat het wel goed zou komen.

Dat gevoel dat alles wel goed komt heb ik nog steeds. Daardoor kom ik in actie bij een probleem en blijf een oplossing zoeken. Daardoor vertrouw ik op een goede afloop van dingen en zet door. Het voorbeeld dat je geeft aan je kind is super belangrijk. Als je jezelf niet veilig voelt, zoek hier dan hulp bij. Gevoelige kinderen nemen jouw gevoel over.

πŸ’› De basis moet goed zijn en gelukkig is dat voor de meeste kinderen in Nederland zo. Een dak boven je hoofd, kleding en genoeg eten en drinken. Je lichaam heeft dit nodig en kan moeilijk energie geven aan andere leren of vriendjes maken als je deze veiligheid niet hebt. Ook het ontbreken van kindermishandeling en misbruik is natuurlijk heel belangrijk.

πŸ’š Waar ik je vandaag vooral mee wil inspireren en over laten nadenken is een subtielere vorm van veiligheid waar je misschien niet zo snel aan denkt. Namelijk hoe we opvoeden op het gebied van structuur, regels en keuzes maken.

Dat begint met het inrichten van de dag. Heb je een vaste volgorde waarop je dingen doet of is het voor je kind elke keer een verrassing hoe een dag loopt? Veiligheid bieden kun je door je kind overzicht te geven in hoe een dag loopt.

Dit kan door een vaste volgorde van activiteiten als opstaan, eten, aankleden enz.

Maar ook door bijvoorbeeld al even van te voren een waarschuwing te geven dat het zo tijd is om te gaan eten en te laten weten wat je plannen zijn. Zo krijgt je kind overzicht en controle over het leven.

πŸ’œ Het omgaan met regels en keuzes kan zorgen voor veel onrust bij gevoelige kinderen. Je ziet dan een kind wat snel boos wordt als het iets niet mag, maar ook terugtrekken, gewoon de eigen gang gaan of bazig zijn komen vaak voor.

En dan sta jij met de beste wil van de wereld verbaasd te kijken waarom het alweer mis gaat.

Laat ik beginnen met regels. Het kan zijn dat je niet van regels houdt. Vooral als je een kind hebt wat zich graag wil aanpassen en het iedereen naar de zin wil maken, zie ik dit nog weleens gebeuren. Ouder wil opvoeden zonder regels, kind weet niet waar het aan toe is en wordt daar onzeker van. Alle kinderen hebben regels nodig om zich veilig te voelen. Hoe strak die regels moeten zijn, verschilt per kind, maar geen grenzen hebben maakt grenzeloos. Je weet letterlijk niet waar je naar toe moet. En dan gaan kinderen het zelf invullen. Dit kan veel strenger zijn dan jij zou doen, maar ook strijd geven, omdat kinderen dingen doen die je niet begrijpt.

πŸ’™ Het is voor kinderen fijn als jij de leiding hebt. Daardoor ben je een rustpunt in hun leven. Ze mogen en kunnen leunen op jou. Gevoelige kinderen ervaren de wereld om zich heen vaak intens en hebben tijd nodig om dit allemaal te verwerken. Als ze daarbij op jou kunnen leunen, geeft dat rust en veiligheid. Dit geldt ook voor het maken van keuzes. Geef je kinderen keuzes die ze goed aankunnen en overvraag ze niet. Neem eens een kind van 7 in gedachten dat zijn eigen kleren mag kiezen, zelf moet bedenken wat er mee naar school gaat en ook nog een ontbijtje mag maken.

Binnen twintig minuten kiezen, kiezen, kiezen. Zo kan het hoofd van je kind al vol zijn voor de schooldag begonnen is. En dat voelt niet fijn, niet veilig.

🧑 Als ouder blijft het altijd zoeken naar wat goed is voor je kind en het kan enorm frustrerend zijn als je continu op je tenen moet lopen. Ik weet dat iedereen die bij me komt alles doet om hun kind gelukkig op te laten groeien en dat gun ik jouw kind ook. Het is niet gek dat je soms tegen een probleem aanloopt. Gevoelige kinderen opvoeden vraag soms net wat anders dan we vroeger geleerd hebben.

Veiligheid bieden is daar een onderdeel van. Ik hoop dat ik je hier over na heb laten denken. Over de plek die jij inneemt in het bieden van veiligheid aan je kind.

Mocht jij meer willen weten over het opvoeden van gevoelige kinderen.

Dan heb ik een mooie cadeau voor je. Mijn gratis inspiratiemail! Deze ontvang je met een gratis e-book met de belangrijkste inzichten voor gevoelige kinderen

Ontvang hem vandaag nog door je in te schrijven via:
https://www.kindercoachingdieneke.nl/aanbod/e-book/

Warme groet,

Dieneke

 

help mijn kind is boos