Mooi weer

opvoeden

“Vandaag kan ik niet tekenen, want de zon schijnt.
Als het regent kan ik het wel, maar nu moet ik naar buiten.
Ik moet bewegen.”

Kun jij raden hoe oud het kind is wat dit tegen me zei?

Heel duidelijk wordt me uitgelegd waar de prioriteiten liggen.
En gelijk heeft hij.
Waar wij als volwassenen leven met een plichtsgevoel en een idee hoe het hoort, zitten kinderen nog dicht bij hun behoeften en voelen geen drempels om te doen wat ze willen doen.

Het is belangrijk om daar naar te luisteren. Erken altijd het gevoel en de behoefte van een kind. Daarmee geef je een belangrijke levensles mee aan het kind, namelijk dat het goed is wat je voelt en wilt. Beter gezegd; Jij bent goed zoals je bent. Zo verleer je kinderen niet om naar hun hart te luisteren.

En moet je dan ook altijd doen wat een kind wil?

Nee, want aanpassen is ook belangrijk in het leven. Een kind wat niet leert om zich aan te passen aan een groep, krijgt het op school heel moeilijk en maakt weinig vrienden.

Eigenlijk draait het allemaal om de balans. Benoem de wens van het kind en geef erkenning dat deze wens er mag zijn. Maar de ene keer kan het wel en de andere keer moet het kind zich aanpassen. Dat hoort erbij in het leven.

Bovenstaand kind was een kleuter die ik tegenkwam. We hebben het allebei gedaan die ochtend. Heerlijk buiten gespeeld en hij heeft een hele mooie tekening gemaakt. Zo hebben we allebei ons doel bereikt en dat is natuurlijk het mooiste.

Ben jij in balans met je kind? Of is er vaak ruzie? Als je dat fijn vindt kan ik hier als kinder-en opvoedcoach met je meedenken. Ik zie je graag tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Je kunt me bereiken via dieneke@kindercoachingdieneke.nl of op 06-23528620