Maak jij aan het begin van het jaar goede voornemens?

💜Ik vind het helemaal niet zo’n gek idee om af en toe eens stil te staan bij hoe je leeft en welke wensen je nog hebt. Waarom zou je niet het leven zoals jij dat graag wilt. Dat geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw gezin en de opvoeding.

💙Elk kind verdient het om fijn op te groeien, om zich goed te voelen. Iedereen is daarin uniek in wat er nodig is. Vaak zie ik ouders heel hard hun best doen om hun kind te geven wat het nodig heeft en daar geniet ik van. Meestal weten ouders ook heel goed wat werkt en wat niet werkt.

Bij elke fase die kinderen meemaken, hebben kinderen weer andere dingen nodig, dus ook andere opvoedkeuzes. Vaak merk je dit aan het feit dat wat je nu doet niet meer goed werkt of veel strijd oplevert. Ook vertellen je kinderen aan je wat ze graag willen. Een kleuter die graag alles zelf wil doen, een meisje uit groep 4 waarvan je niet meer mee mag lopen naar school of die puber die zegt dat je je niet moet bemoeien met het huiswerk.

Het is fijn als ouders  tijd voor nemen en met elkaar in gesprek gaan over wat nu belangrijk is. Je kijkt naar de behoeften van je kinderen en stemt met elkaar af wat nu belangrijk is in het opvoeden. Ook wat je belangrijk vindt in je gezinsleven speelt een rol.

Deze vragen kunnen je daarbij helpen:

  1. Wat wil je meegeven aan je kind?
  2. In welke ontwikkelingsfase zit je kind en wat heeft het nodig?
  3. Waarin laat mijn kind verantwoordelijkheid zien en kunnen we wat los laten?
  4. Waar geniet je kind van en waar is het goed in? Maak tijd en ruimte voor deze vaardigheden zodat je kind zich daarmee bezig kan houden.
  5. Wat kost moeite en is het nodig dat je kind dit nu leert? En zo ja, hoe kan je dat op een prettiger manier doen?
  6. Hoe gaat het in het gezin? Wat zorgt ervoor dat jullie het samen goed hebben? Plan dit ook in je agenda.

💚Denk ook aan jezelf als je voornemens maakt. Hoe vul jij je energie weer aan? Plan daar ook tijd voor in. Juist als je in een drukke tijd zit met je gezin. Niets is een beter voorbeeld om gelukkig te zijn, dan een ouder die voor zichzelf zorgt en zich goed voelt. Dat geldt natuurlijk ook voor je relatie. Als ouders kun je elkaar makkelijk voorbij rennen in de drukte van alledag.

Ik wens jullie een gezegend jaar toe, waarin iedereen in je gezin het goed heeft.

Warme groet,

Dieneke

 

Wat heeft mijn kind nodig?