ontdekken wie je bent en wat je kan

Ieder mens heeft talenten. Eigenschappen die je helpen iets makkelijk onder de knie te krijgen. Het lijkt bijna vanzelf te gaan. Je oefent met plezier, krijgt complimenten en weet: Ik ben er goed in.

Kleuters ontdekken wat ze allemaal kunnen. Daarna zie je dat kinderen zich meer met elkaar gaan vergelijken. Zo rond 8/9 jaar breekt weer een nieuwe fase aan. Je kind gaat steeds meer ontdekken wat het kan, maar ook wat er meer moeite kost. Soms zijn dit net de dingen die veel gevraagd worden, zoals lezen, rekenen of samen werken. En zo wordt een kind, juist in de periode waarin erbij horen, zelfvertrouwen en zelfbewustwording belangrijk zijn, steeds geconfronteerd met wat het niet zo goed kan. Dit kan een hele grote plaats in gaan nemen in het leven van een kind. Een kind wordt opgeslokt door gedachten van niet goed genoeg zijn, falen. Talenten en sterke kanten ziet het niet meer. Je ziet dan vaak twee reacties bij kinderen. Kinderen gaan heel hard hun best doen of ze geven het op en doen zo min mogelijk. Vaak vragen ze of heel veel bevestiging of ze maken zich onzichtbaar.

Ik heb in de afgelopen jaren veel kinderen mogen helpen die worstelden met leren en hun zelfvertrouwen. Ik heb nog nooit een kind gezien dat niets kon. Je hoeft geen superster te zijn in alles wat je doet, het is zelfs onmogelijk. Dat betekent niet dat je niet kan groeien in wat je moeilijker vindt. Oog voor de sterke kanten van een kind zijn daarbij heel belangrijk. Wijs kinderen op hun talenten. Vooral op die dingen die ze zelf even niet zien. Als iets moeite kost, kan het helpen om de groei hierin bij te houden. Zo zien kinderen dat hun moeite loont en vinden motivatie om te blijven oefenen.

Uiteindelijk zijn alle mensen verschillend en iedereen is nodig om samen een mooie samenleving te maken. Iedereen heeft sterke kanten en minder sterke kanten. Als iedereen gelijk zou zijn, is de wereld maar saai. Ieder kind mag zijn plek innemen. Als je ontdekt wie je bent en wat je kan, vind je vast een mooie plek waar je kan groeien.

Warme groet, Dieneke