Hoe begint jouw dag?

Als je kind 4 jaar is geworden, start een hele nieuwe fase van het leven voor je kind. Door de week gaat elke morgen de wekker en is het op naar school.

Hoe zorg je er nu voor dat een kind wat gevoelig is voor prikkels rustig op school komt? Een vast wonderrecept kan ik je niet geven, want elk kind is net een beetje anders en elk gezin is anders. Dus deze keer vooral tips. Je kan dan zelf uitproberen wat voor jouw gezin het beste werkt.

  1. Echt waar, als je de wekker een kwartier eerder zet en je bent daardoor minder gehaast, werkt iedereen vaak beter mee en heb je tijd om nog even te zoeken naar die fietssleutel of het ongelukje met de beker melk op te lossen, zonder dat je te laat bent.
  2. Kinderen zijn gevoelig voor jouw stemming, dus zorg voor jezelf, zodat je rustig op kunt staan. Wat heb jij nodig? Wil je rustig douchen voor iedereen op staat, of een kopje thee voordat de dag begint? Misschien vindt je het fijn om de dag van te voren alvast kleding klaar te leggen of de gymkleren aan de kapstok te hangen? Doe wat je nodig hebt, zodat jij rustiger bent. Werkt direct door naar je kind.
  3. Routine is je redding in tijden van drukte. Dus doe elke morgen hetzelfde in een vaste volgorde. Bijvoorbeeld eerst kleren aan, dan eten, tandenpoetsen en schoenen aan.
  4. Houden jij of je kind niet van drukte in de ochtend? Ontbijt dan met een Donald Duck en boek, zo hoef je niet te kletsen.
  5. Voor sommige kinderen is het fijn, als je de kinderen wat uit elkaar houdt in de ochtend. Zo kun je een gevoelig kind een plek aan tafel geven waar niemand tegenover zit. Ook kun je ze om en om naar boven sturen om tanden te poetsen. Zo lopen ze elkaar niet in de weg.
  6. Soms is een kind meer gemotiveerd om door te gaan als je iets leuks doet aan het einde van je ochtendroutine. Je zou bijvoorbeeld het kind kunnen belonen met een poosje spelen als er nog tijd over is. Of een poosje op de computer. Dit werkt alleen als je kind voldoende tijd heeft om ook te genieten van de beloning. (die 15 minuten extra van de wekker) en je een duidelijke afspraak maakt hoe laat je weg gaat.
  7. Waarschuw je kind 5 minuten voor je weg gaat, zodat het kan schakelen.
  8. Voor sommige kinderen is het fijn als de ochtendroutine duidelijk is afgebeeld. Hiervoor kun je foto’s maken van alle activiteiten, die je in volgorde in een mapje doet of ergens ophangt. Bij een ouder kind kan een lijstje met tijden en activiteit ook genoeg zijn.

Denk je nu, heel leuk Dieneke, maar bij mij werkt niets. Ik denk graag met je mee, hoe het bij jou in huis een rustige start van de dag kan zijn. Mail me dan via dieneke@kindercoachingdieneke.nl of bel 06-23528620.

Een warme groet,

Dieneke