💜Ik vind alles wel goed.
💜Het maakt met niet zoveel uit.
💜 Ja zeggen maakt ze toch veel blijer?

En dan zit ze bij mij.
Deze moeder, die toch echt het beste voor heeft met haar kinderen.
Ze heeft haar kinderen lief en bijna alles vindt ze oké en toch is er de hele dag strijd in huis.
Verdrietig kijkt ze me aan.
Geen idee wat ze fout doet, want zo ziet ze het, fout.

Deze moeder zit een beetje in ons allemaal toch?

Tenminste bij de moeders die ik echt in mijn praktijk tegen kom, zie ik regelmatig een soortgelijk probleem. Je geeft alles, loopt je benen onder je lijf vandaan voor je kinderen en toch lijkt het niet genoeg.

En moe, moedeloos wordt je ervan. Want je wilt zo graag dat het gezellig is thuis. Dat de kinderen lekker in hun vel zitten en je het goed hebt samen. Als het goed gaat met de kinderen, gaat het tenslotte ook goed met jou.

Stel je eens voor……
😍dat je kind ontspannen is en fijn speelt
😍Je kind niet overal ruzie overmaakt of elke keer meer vraagt
😍Jij geniet van het opvoeden en tijd over hebt om wat voor jezelf te doen

Een kant en klare oplossing heb ik hier in een blog, niet voor je. Je kind is tenslotte geen papieren standaard versie, maar uniek en ook jij bent dat. Maar wat ik wel kan doen, is je een aantal dingen mee te geven om over te denken. Misschien dat je daardoor tot een inzicht komt die je op weg gaat helpen.

 

📌 Als je alles goed vindt, weet je kind dan nog wat er van hem of haar wordt verwacht?

Het is verleidelijk om te denken dat kinderen veel innerlijke wijsheid hebben, maar de realiteit is dat wijsheid met de jaren groeit. Zo zal een dreumes die de kans krijgt, rustig een vinger in een stopcontact steken. We vinden het heel normaal om dat  tegen te houden.

Als een kind ouder wordt, willen we een kind steeds meer ruimte geven om zelf keuzes te maken en dat is ook heel gezond. Maar een kind is geen volwassene en kan niet alles weten wat jij al geleerd hebt.

Kies dan ook bewust wat gezond is voor je kind om zelf te ontdekken en wat je aan je kind oplegt om het de goede weg te wijzen. En denk dan vooral even aan die vinger in het stopcontact. Het is fijn als kinderen leren delen, leren omgaan met een nee, leren dat een ander ook ruimte nodig heeft.

Hier gaat je kind het hele leven plezier van hebben en er is dus niets mis mee, om daar in te sturen.

 

📌Past wat je doet, ook bij de behoeftes van je kind?

Het kan zijn, dat jij houdt van veel afwisseling in je dag, spontane uitjes en een gezellige kleurrijke omgeving. Dat wil niet zeggen dat dit past bij de behoefte van je kind.

Kinderen kunnen bijvoorbeeld behoefte hebben aan:

– Een rustmoment na een dag school en ze willen niet meteen naar elk speeltuintje in de buurt en de eendjes en de supermarkt, omdat jij even wil wandelen.

– Overzicht over wat er komt en gebeurt op een dag, zodat ze veel zelf kunnen doen. Op vaste tijden eten, op een vaste tijd naar bed. Kortom weten waar je aan toe bent, geeft overzicht en rust.

– Grenzen. Soms weten kinderen echt nog niet wat wel en niet aardig is om te zeggen tegen vriendjes of een broer/zus. Je zult ze dat keer op keer moeten vertellen. Als jij dit zegt, dan voelt je vriendje zich…… Zo leert je kind stap voor stap hoe je met anderen omgaat, zonder dat het nog meer strijd en ruzie kost.

 

📌Je hoeft niet alles voor je kind te doen

Echt waar? JA dus.

Het is echt niet, en ik zeg het nog maar een keer. ECHT NIET nodig om je hele leven aan de kant te schuiven voor de kinderen. Sterker nog, ze worden er niet gelukkiger van. Nu vraag je je misschien af, waarom niet. Ook dit heeft meerdere kanten. (wat niet hé?) Val me niet aan op een stukje papier, maar ik denk dat je kind in het leven elke keer met tegenslagen te maken krijgt.

– Een lekke band, terwijl het naar school moet gaan.

– De juf die geen tijd heeft om naar haar nieuwe schoenen te kijken.

– Een vriendje wat er toch voor kiest om je kind niet op het verjaardagsfeestje te vragen.

 

Het gebeurt. Niets aan te doen.

Een kind leert hiermee omgaan, doordat het mag oefenen met het omgaan met een nee.  De bekende driftbui in de supermarkt is een belangrijke les. Leren omgaan met een tegenslag kun je tenslotte beter veilig doen bij je eigen vader en moeder. Niet dat je kind dat in die paar jaar thuis al helemaal onder de knie heeft, maar je bent in ieder geval op weg. En dan is meegenomen.

Je kind zal meer gemak hebben in het maken van vrienden. Je kind zal minder frustratie hebben als het geen beurt krijgt en moet wachten op aandacht. Allemaal eigenschappen die het leven makkelijker maken.

Je mag dus rustig je thee opdrinken, voordat je gaat voetballen met je zoon.

Je mag dus een eigen hobby hebben, terwijl je dochter zichzelf vermaakt.

💜 En wat ik nog even kwijt moet. Deze moeder is niet fout. Ze doet het niet fout. Ze doet wat ze kan. En daar ga ik altijd vanuit. Dat een ouder vanuit liefde doet wat lukt. Soms is het gewoon lastig en dan is het fijn om even op weg geholpen te worden. Zodat het weer gezellig is thuis. Zodat je kind krijgt wat het nodig heeft.

En zo komt er een einde aan dit blog en nog lang niet alles is gezegd. Als ik dat zou willen, ben ik nog wel even onderweg. Toch hoop ik, dat ik je weer wat mee heb kunnen geven om over na de denken.

😍Iets waardoor je meer kunt genieten van het opvoeden en je kind kan helpen om gezond en fijn op te groeien.

📌Ik ben benieuwd hoe het met je gaat? Ben jij zo’n lieve ouder en heb je het zwaar?

Weet dan dat ik jou en je kind op weg kan helpen. Ik bied in mijn praktijk trajecten op maat aan. Soms een enkel gesprek, soms een combinatie van kinder-en oudercoaching met contact met school. Alles is mogelijk. Het gaat erom wat jullie nodig hebben.

Voel je vrij om contact met me op te nemen voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Mail naar dieneke@kindercoachingdieneke.nl

Warme groet,

Dieneke

opvoeding