Hoe weet ik wat mijn kind nodig heeft?

weten kind behoeften

Er zijn dagen dat alles vanzelf lijkt te gaan in het omgaan met je kind. Iedereen doet wat er gebeuren moet. Er worden grapjes gemaakt, ruzies opgelost, samen gegeten en gespeeld. Jij en je kind begrijpen elkaar prima.

Maar dit is helaas niet altijd zo. Soms kom je in een periode waarin je kind en jij elkaar niet begrijpen. Dit zie je vaak terug in het gedrag van je kind. Sommige kinderen worden snel boos, zijn dwars of heel druk. Andere kinderen zijn snel verdrietig en stil of trekken zich terug.

Hoe kom je er nu achter wat je kind nodig heeft? Het is als een puzzel die je moet gaan leggen. Eerst verzamel je stukjes informatie en dan ga je kijken of het in elkaar past. Die stukjes krijg je door jezelf vragen te stellen. Een aantal vragen die je kunnen helpen zijn:

  1. Is mijn kind gegroeid en toe aan een nieuwe fase? Kinderen groeien en zullen soms sprongen maken in hun ontwikkeling. Doordat de hersenen nieuwe verbindingen hebben gemaakt, kunnen kinderen meer overzien en begrijpen. Voor een kind kan dit soms nieuwe gevoelens geven, waar een kind nog mee om mag leren gaan. Ook veranderen behoeften van kinderen met hun leeftijd mee. Ze kunnen zich dan verzetten tegen gewoontes en regels, omdat ze eruit groeien. Ik heb vaak ervaren dat veel verzet bij iets wat je voor je kind doet, vaak een teken is dat je kind eraan toe is zelf verantwoordelijkheid te gaan nemen voor deze taak.
  2. Voelt je kind zich veilig? Deze vraag hoort hier ook een beetje bij. Als je meer gaat begrijpen van de wereld, kun je ook angsten ontwikkelen. Zoals nu met het coronavirus. Kinderen hebben heel goed in de gaten dat er iets niet goed gaat. Het is belangrijk om kinderen in hun taal en op hun niveau uit te leggen wat er gebeurt. Maak het niet groter als zij zelf denken. Dus bij jonge kinderen heb je het over nu en hier. Bij oudere kinderen heb je het over Nederland of de wereld. Kijk goed waar je kind mee bezig is, dat is waar je kind aan toe is.
  3. Hoe gaat het met jou? Je kind zal zich ook niet veilig voelen als je als ouder onrustig bent. Het is dan ook belangrijk om daarin duidelijk te zijn naar je kind. Als je zelf ergens een onveilig of onrustig gevoel hebt zal je kind dit merken. Vertel je kind dat dit erbij hoort en dat je dit zelf op gaat lossen. Zoek hiervoor hulp bij volwassenen in je omgeving.
  4. Luister jij naar je kind? Waarschijnlijk zeg je nu meteen ja, want ik ga ervan uit dat je graag wilt luisteren naar je kind. Toch is het waardevol om eens kritisch te kijken naar hoe je met je kind omgaat. Misschien ben je wel heel druk, dat kennen we allemaal. Of misschien is je kind wel heel anders dan jij en kost het veel moeite om je kind te begrijpen. Probeer maar eens of het lukt om een aantal dagen heel bewust te luisteren naar je kind. Reageer niet te snel, luister gewoon naar wat je kind zegt. Misschien kom je zo achter de behoefte van je kind.

In deze blog kan ik lang niet alles vertellen over hoe je erachter kunt komen wat je kind nodig heeft.  Wil je meer tips en informatie?

  • Op Facebook en Instagram post ik regelmatig tips.
  • Meer informatie en tips in je mailbox? Stuur me even een mailtje en je ontvangt de nieuwsbrief van de praktijk in je mailbox.