Sinterklaas

sint

Het is al heel wat jaren geleden. Twee kleine meisjes in Sinterklaastijd. De oudste is 3 jaar en wil niet meer naar buiten. Stel je voor dat je zwarte Piet tegen komt of Sinterklaas! Ze kunnen zomaar verschijnen en ook nog in je eigen huis als je slaapt. Ja die pepernoten wil ze wel, ook de cadeautjes, maar verder?

Het is als ouder goed om in deze tijd goed naar je kind te kijken. Heeft je kind plezier aan Sinterklaas? Een beetje eng en spannend kan heel leuk zijn en ook kun je er van leren dat het goed komt. Te veel spanning maakt kinderen bang. Gaat het over in paniek, dan is het niet meer zinvol voor je kind. Tot een jaar of zeven is fantasie en werkelijkheid voor je kind nog niet gescheiden. Iets wat je bedenkt of een ander zegt is echt waar.

Het is goed om naar jouw kind te kijken en te bedenken wat werkt. Een aantal ideeën die deze tijd makkelijker en leuker kunnen maken:

  1. Beperk het aantal sinterklaasactiviteiten zodat je kind tussendoor tot rust kan komen.
  2. Kies die dingen waar jij en je kind het meest van genieten. Een intocht in de stad is voor sommige kinderen helemaal leuk, andere kinderen gaan liever naar de kleinere intocht in je buurt.
  3. Vindt je kind het heel spannend dat Sinterklaas in huis komt, dan kun je je schoen ook buiten zetten of in de garage/schuur.
  4. Als je kind liever niet verrast wordt, vraag dan even op school wanneer rommelpiet komt, zodat je je kind kan voorbereiden.
  5. Een aftelkalender waarop staat wanneer er een sinterklaasactiviteit is geeft overzicht en houvast.

Zelf heb ik ervoor gekozen mijn kinderen te vertellen dat Sinterklaas een verkleedfeest is om kinderen te verwennen. Daarna genoot mijn dochter met volle teugen. Zij vond het zelfs het allerleukst als ze precies wist wat ze kreeg, terwijl mijn andere dochter van verrassingen houdt. Allebei oké.

Kortom, doe wat goed is voor jouw kind.

Een hele fijne Sinterklaastijd allemaal!

Warme groet,

Dieneke