Omgaan met tegenslag

Wat wil jij het liefst voor je kind?

Waarschijnlijk volgt er nu een antwoord waar ook inzit dat je hoopt dat je kind gelukkig is en blijft. Want dat willen we het liefst. Kind blij, mama blij. Helaas hebben we allemaal tegenslagen in ons leven en dat geldt ook voor onze kinderen. De gymtas is vergeten, een kind valt van een klimrek, het zakgeld is op terwijl het kind iets wil kopen. En zo zijn er veel momenten die niet fijn voelen. Ik denk dat er een aantal dingen zijn waardoor we kinderen kunnen helpen om met tegenslag om te gaan.

  1. Laat kinderen hun problemen zoveel mogelijk zelf oplossen, ook als iets niet of niet meteen lukt.
  2. Vertrouw op de veerkracht van je kind. Als je even wacht kunnen ze vaak prima een oplossing bedenken.
  3. Vertel je kind dat jij denkt dat hij of zij een goede oplossing weet. Het vertrouwen van een kind groeit als jij het kind vertrouwd.
  4. Dat je soms iets vergeet of het een spel verliest hoort erbij, wees hierin een voorbeeld en ga er zelf rustig mee om. Relativeren leer je door het anderen te zien doen.
  5. Emoties horen erbij, benoem het en laat de kinderen even met rust, blijf wel in de buurt want als een kind overstuur raakt is troost nodig.
  6. Het is belangrijk dat je kind vertrouwen krijgt in wat het kan. Daarnaast is het onmogelijk om alles goed te doen, fouten maken hoort erbij in het leven. Je kunt een kind helpen door je eigen fouten te benoemen en hardop pratend voor te doen hoe je hiermee omgaat. Bv. Je laat iets vallen en je zegt: “ O, wat jammer, nou ja meestal gaat het goed.”
  7. Sommige kinderen zijn gericht op dingen die misgaan en besteden daar veel tijd aan. Deze kinderen kun je helpen door ze te wijzen op wat goed gaat. Een leuke manier om dat te doen is door elke avond aan tafel of voor het slapen 3 dingen te noemen waar je blij van werd vandaag.

Voelt jou kind zich niet fijn, omdat het veel bezig is met wat niet goed gaat en zie je het zelfvertrouwen minder worden? Helpen bovenstaande tips niet voldoende?

Ik kan je kind helpen om zich weer beter te voelen. Vaak gaat het na een paar sessies al een stuk beter met je kind. Maak een afspraak via dieneke@kindercoachingdieneke.nl of bel me op 0623528620

 

Een warme groet, Dieneke