Je kind geven wat het nodig heeft en toch jezelf zijn

  • Je kind houdt van structuur en jij houdt van spontane veranderingen in je dag.
  • Je kind zingt de hele dag en jij houdt van stilte om je heen.
  • Je kind komt niet tot spel als er veel speelgoed ligt, maar jij wilt niet de hele dag lopen opruimen.

Als ouder kan het moeilijk zijn, als je kind heel andere behoeften heeft dan jij. Want je wilt het beste voor je kind, maar hebt zelf ook dingen nodig.

Het is goed om eerlijk te kijken naar wat jullie beiden nodig hebben om je goed te voelen. Je kind kan hierin nog geen keuze maken. Het is dan ook belangrijk om je kind te geven wat het nodig heeft om fijn op te groeien. Ook mag je kind leren om rekening te houden met wat jij nodig hebt.

Maak hierbij een verschil tussen de dingen die je kunt leren en de dingen waar een kind niets aan kan doen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een kind wat veel slaap nodig heeft om zich goed te voelen. Hier kan een kind niets aan doen. Het is dus jouw taak om ervoor te zorgen dat je kind op tijd naar bed kan. Maar een kind wat graag met jou wil spelen, mag ook leren om zichzelf te vermaken.

Vaak zijn het die dingen waar je een schuldgevoel over hebt, waar je eens naar zou kunnen kijken.

Soms kom ik ook moeders tegen die aangeven dat ze zich schuldig voelen als ze tijd nemen voor zichzelf. Dat hoeft niet, want ook jij verdient het om voor jezelf te zorgen. Juist als je een kind hebt wat veel aandacht vraagt.

Om je op weg te helpen, geef ik je een paar dingen mee om naar te kijken.

  1. Je hoeft niet alles samen te doen. Het is gezellig om als gezin dingen samen te doen, maar het is ook prima als je dingen met een aantal mensen uit het gezin doet en niet iedereen mee gaat.
  2. Houdt je kind van structuur en jij van spontane acties, ga dan voor de tussenweg. Bespreek net na het avondeten met je gezin wat jullie de volgende dag gaan doen. Zo is het duidelijk voor je kind wat er gaat gebeuren en hoeft niet elke dag hetzelfde te verlopen.
  3. Plan tijd in voor jezelf en geniet daarvan. Je mag je kinderen aangeven dat je nu even wat voor jezelf doet. Vertel ze dan bij wie ze wel terecht kunnen of wanneer ze je weer mogen storen.
  4. Storen jullie elkaar met bepaald gedrag? Bijvoorbeeld zingen. Stel dan een tijd of plek in waar je onbeperkt mag zingen. Daarna is het weer klaar voor die dag.
  5. Heeft iemand last van veel spullen om zich heen, beperk dan het aantal stukken speelgoed wat je tegelijk aanbiedt. Wij hadden bijvoorbeeld dozen met speelgoed. Daarvan stond er 1 beneden en de rest op zolder. Die wisselde ik dan regelmatig om.

Hebben jullie ook manieren gevonden die helpen bij het omgaan met verschillende behoeften tussen jou en je kind? Ik vind het altijd leuk om nieuwe tips te lezen, dus mail me gerust.

Warme groet,

Dieneke

dieneke@kindercoachingdieneke.nl

kinderen geven wat ze nodig hebben