• Mijn kinderen moeten aan tafel zitten tijdens het eten
  • Niet meer als twee uur per dag achter een scherm
  • Als mijn kind iets wil vertellen, maak ik daar altijd tijd voor.

Zomaar wat regels die ouders kunnen hanteren bij het opvoeden van hun kinderen.
Kijk maar eens naar jouw regels. Stiekem zijn het er vaak een heleboel.
Hoe denk je bijvoorbeeld over het eetpatroon van je kind, of het omgaan met familie?
Welke kleren je kind aan zou moeten of hoe je kind zich zou moeten gedragen als het uit school komt.

De realiteit is dat we onze plannen vaak moeten bijstellen, omdat het niet werkt op deze manier. Ik weet nog heel goed hoe onze oudste binnen tien minuten na haar geboorte een fopspeen kreeg, En dat ging ik dus niet doen hé……

We laten ons vaak de weg wijzen door dingen die we goed vinden aan onze eigen opvoeding. We willen onze kinderen dezelfde waardevolle lessen meegeven. Ook andere ouders zijn een bron van inspiratie. Want dat gezin doet het zo goed, dus zal het zo moeten.

Ik zie hier vaak een worsteling in bij ouders. Want als het bijvoorbeeld nu niet lukt om netjes aan tafel te blijven zitten tot iedereen is uitgegeten? Je vindt dat het zo hoort, maar het loopt anders. Een gevoel van falen kan dan op spelen. Je wilt iets en het loopt anders, terwijl het in jouw hoofd toch zo zou moeten.

Weet dan dat het niet aan jou ligt.

En ook niet aan je kind.

Het feit is dat geen enkele situatie hetzelfde is.

  • We leven in een andere tijd dat dat we zelf opgroeiden.
  • Je leeft in een ander gezin dan vroeger.
  • Jouw gezin is niet hetzelfde als dat van een vriendin.
  • Je kind heeft eigen behoeften en is niet precies zoals jij

Kijk dan ook vooral naar wat werkt in plaats van naar hoe je vindt dat het zou moeten.

Dat is namelijk een ideaalbeeld in je hoofd. Niet de realiteit.

Wat heeft jouw kind nodig om tot bloei te komen? Moet ik daarvoor alle regels die ik heb bedacht volgen of kan ik ook dingen los laten. Omdat het toch niet zo belangrijk is als ik dacht?

Soms is het nodig om daarvoor het plaatje in je hoofd los te laten.

En wat een rust kan dat geven. Heerlijk als het niet meer gaat over moeten, maar over wat werkt. Jij en je kind zijn uniek en daar horen eigen unieke regels bij.

Denk jij nu, hier vind ik wat van Dieneke, laat het me dan vooral weten. Mail me via dieneke@kindercoachingdieneke.nl

Warme groet,

Dieneke

opvoeding regels aanpassen