1 op de 5 kinderen is gevoeliger dan gemiddeld. Dit is dus eigenlijk heel gewoon.
Gevoelens worden sneller opgemerkt en worden dieper verwerkt in het brein.
Dit zijn vaak de kinderen die snel opmerken dat er iets veranderd is, aanvoelen dat jij hoofdpijn hebt die dag, of zichzelf zorgen maken over dingen waar andere kinderen niet mee bezig zijn op die leeftijd.

 

Stel je maar eens voor hoe dat is voor je kind. Eerst naar school met twintig anderen (of meer) om je heen, dan misschien nog een speelafspraak of sport en natuurlijk thuis. De hele dag maakt je kind van alles mee, waar het iets bij voelt en dan pikt het ook nog de stemming en gevoelens op van de mensen om zich heen.

 

Ieder kind heeft bij het opgroeien de taak om te leren gaan met zijn of haar eigen emoties. Eerst doen wij dat als ouders voor het kind, maar als je kind groter wordt, moet het leren om dit zelf te doen. Dat begint met het benoemen van de basisemoties bang, boos, blij en bedroefd.

 

Als een kind valt zeggen we dingen als:
– Ben je geschrokken?
– Heb je pijn?
– Dat is niet leuk

 

Eigenlijk kun je dit zien als ondertitelen van wat je kind waarschijnlijk voelt. Zo help je een kind woorden te geven aan wat het voelt en ook zelf te kunnen zeggen en begrijpen wat er is.

 

Gevoelige kinderen voelen soms dingen aan, die ze nog niet begrijpen, maar het verwart ze wel. Het is verleidelijk om hier niets mee te doen. Ze hoeven zich toch niet druk te maken over zorgen van anderen, maar…. Emoties die geen plekje krijgen, blijven door je hoofd dwalen en dat geeft veel onrust en vraagt energie.

 

Ook hier kun je het ondertitelen toepassen.

– Ik denk dat je vriendje boos is, maar er niet over wil praten en dat mag, Je mag zelf weten of je ergens over wilt praten. Hierdoor kan je je vervelend voelen, maar weet jij bent een goede vriend als je anderen de ruimte geeft om zelf te zeggen wat ze willen zeggen.
– Soms wil je iets graag oplossen, maar dat kan niet altijd, omdat het probleem niet van jou is.

 

Zo krijgen diepere gevoelens ook woorden, zonder dat je dit meteen tot in detail met je kind bespreekt. Dat is namelijk een valkuil in het omgaan met een gevoelig kind.
Dus volg je kind en leg geen extra zorgen bij je kind die niet passen bij zijn of haar leeftijd.

 

Wees je ook bewust van het feit dat kinderen het mis kunnen hebben. Dan heb jij bijvoorbeeld haast bij het boodschappen doen, omdat je nog even naar een winkel wilt voor deze sluit, maar voelt je kind alleen spanning in je lijf en denkt dat je boos bent.

Als je kind anders reageert dan je verwacht, is het handig om even te checken wat je kind denkt, zo kan je je kind ook helpen om te vragen wat er is, in plaats van dingen zelf in te vullen.

 

Merk jij dat je kind moeite heeft met het omgaan met emoties en wil je graag hulp, zodat je kind meer ontspannen en gelukkig kan opgroeien, maak dan een afspraak met mij, ik help jullie graag op weg.

 

Meer informatie vind je op mijn website: www.kindercoachingdieneke.nl

Dienek bij een grappig huisje