Deze vraag wordt me regelmatig gesteld. Dat is niet zo gek, want kindercoaching is een redelijk nieuw beroep en lang niet iedereen heeft te maken gehad met een kindercoach.

💜Een kindercoach begeleidt kinderen tussen de 2 en 18 jaar en hun ouders bij problemen die te maken hebben met gedrag, gevoel of gedachten. Vaak hebben kindercoaches een specialisme. Zo richt ik me op kinderen tussen de 4 en 12 en heb ik veel kennis over gevoeligheid en prikkels. Anderen richten zich meer op tieners of hebben specialisaties zoals beeld denken, hoogbegaafdheid, rouw enz.

Als je op zoek gaat naar een kindercoach, kijk dan zeker naar waar iemand goed in is en zoek een coach die jouw probleem goed kan verhelpen.

Coaching is een vrij beroep, dat betekent dat iedereen die dat wil zich coach mag noemen. De meeste coaches hebben werkervaring met kinderen en een coachopleiding gevolgd. Op de website kun je dit vaak terugvinden en dat zou ik dan ook zeker doen.

Ik heb bijvoorbeeld een opleiding in het werken met kinderen en al heel wat jaren ervaring in het begeleiden van kinderen. Daarnaast volgde ik twee hbo opleidingen om te leren coachen. Nog steeds ben ik regelmatig scholing aan het volgen, zodat ik het beste kan blijven bieden.

💚Als kindercoach ga ik ervan uit dat kinderen en ouders talenten bezitten waarmee ze hun probleem zelf kunnen oplossen. Ik ga uit van de sterke kanten van jou en je kind.

Heb jij het wel eens een moment meegemaakt, waarbij iemand je op iets wijst en jij denkt: “O ja, natuurlijk, dat wist ik ook wel!” Je had er gewoon niet aan gedacht. Als we worstelen met een probleem is er vaak ook zo’n blinde vlek. Iets waar je gewoon even niet aan denkt. Coaching is er op gericht dit soort oplossingen naar boven te halen.

Denk dan eens aan de gebieden in je leven die je goed af gaan. Kun je daarvan ook iets gebruiken voor het probleem waar je nu mee zit? Hoe ben je in het verleden omgegaan met dit soort problemen en wat heeft je toen geholpen?

Kinderen hebben soms ook nieuwe vaardigheden nodig zoals leren omgaan met een bepaalde emotie of gezonde manieren van denken die je vooruit helpen. Hiermee kunnen we samen oefenen, zodat een kind daarna zelf weer verder kan.

💛Ik ben een kindercoach die ook praktische oplossingen aandraagt. Je bent tenslotte niet bij me gekomen om maar wat rond te dobberen, maar wilt snel een oplossing voor waar je mee zit. Wat je met een tip doet is jouw keuze. Ik controleer je niet. Je bent vrij en eigen baas in wat je doet. Kinderen zijn dat ook. Ik vertel dus niet wat je moet doen. Ik ga eerder mee op onderzoek wat allemaal een oplossing zou kunnen zijn en volg wat bij jou en je kind past.

In mijn praktijk werk ik met kinderen, ouders en leerkrachten. Als een kind bijvoorbeeld last heeft van een vol hoofd, leer ik een kind aan hoe het daar mee om kan gaan. Daarnaast bespreek ik met ouders en eventueel de leerkracht van het kind, wat zij kunnen doen om het kind te ondersteunen. Zo is de kans op een goede oplossing het grootst.

❤Coachen is meer dan praten. We zoeken een manier van werken die bij je past. Zo kunnen we dingen doen als tekenen, spelen, theater oefeningen, knutselen, foto’s maken, bouwen, of coachspelen.

💙Uiteindelijk staat het belang van het kind bij mij voorop en ook dat het snel beter gaat. Een coachtraject bestaat vaak uit 5 tot 8 afspraken, daarna kun je zelf verder. Als ik merk dat ik niet of niet voldoende voor je kan betekenen verwijs ik je door naar andere hulpverlening.

Het motto in mijn praktijk is: ‘Trots zijn op wie je bent en wat je kan’

🧡Ik vind het heel belangrijk dat je als kind en ouder blij bent met jezelf en het leven wat je leeft. Het is zo waardevol als je geniet van het leven en om kunt gaan met de uitdagingen die opgroeien geeft.

💛Ook geloof ik in God. Hij heeft ieder mens geschapen en elk mens is waardevol en heeft wat te brengen in deze wereld. Kinderen staan aan het begin van de ontdekkingstocht die leven heet. Hoe mooi is dat ik bij mag dragen aan een gezonde ontwikkeling van zelfvertrouwen en de talenten van kinderen naar boven mag halen!

💜Elk kind en elke ouder verdient het ook om te leven zoals hij/zij dat wil. Je mag zijn wie je bent en hoeft niet te veranderen om een probleem op te lossen. Eigenlijk wordt je alleen maar meer jezelf.

Ben jij nieuwsgierig naar wat ik als kindercoach voor je kan doen? Klik hier en je komt bij mijn aanbodpagina’s.

Een warme groet,

Dieneke

Kindercoach

aanbod kindercoaching Doetinchem