Kleine mensen die worstelen met grote mensen problemen.

Gevoelige kinderen denken vaak diep na over de dingen die ze zien. Zorgen over wat er in de wereld gebeurt bijvoorbeeld. Het kan zo maar zijn dat je kind niet kan slapen, omdat er in Turkije kinderen zijn die door de aardbeving geen huis meer hebben.

Dit inlevingsvermogen maakt van gevoelige kinderen  hele mooie mensen die goed doen in de wereld. Maar het maakt je ook kwetsbaar, omdat je meer draagt dan dat je kan dragen aan zorgen.

Het is dan ook belangrijk om naar kinderen duidelijk te zijn over wat problemen zijn die kinderen kunnen oplossen en wat de grote mensen zullen regelen. Ook als groot mens kun je niet alles goed maken om je heen en dat is normaal. Laat ook zien hoe je zelf met deze gebeurtenissen om gaat.

Kinderen voelen vaak haarscherp aan hoe het met jou gaat. Ook en misschien juist wel als je het moeilijk hebt. Je verdriet of moeite weghouden van je kind, maakt een gevoelig kind onzeker. Als kinderen nog jong zijn, vullen ze soms in dat zij dan wel de oorzaak van jouw probleem zullen zijn en/of het moeten oplossen. Ze nemen hiermee een taak op zich die veel te zwaar voor ze is.

Dit kun je voorkomen door je kind te vertellen dat je een probleem hebt en dat je dit ook gaat oplossen. Je kunt hulp vragen aan andere volwassenen en dit mag je kind best weten. Het is een goed voorbeeld als je kind ziet dat je niet alles alleen hoeft te doen in het leven en je om hulp mag vragen. Dit maakt het leven een stuk lichter.

Wees duidelijk over dat je kind niet de oorzaak is van je probleem en dat het goed zal komen met jou.

Ik denk dat het ook goed is om je kind te vertellen dat het altijd bij je mag komen als het hulp nodig heeft. Zo weet je kind dat je er nog steeds voor hem of haar bent. Het hebben van zorgen betekent niet dat je er niet bent voor je kind.  Hiermee bied jij je kind een veilig en geborgen gevoel, waardoor je kind jouw zorgen minder snel overneemt.

Als er iets naars gebeurt in de wereld, zal niet alles goed komen. Maar er is wel veel goeds om aandacht aan te geven. Zo staan er overal mensen op om te gaan helpen. Iedereen naar zijn eigen draagkracht. Ook je kind kan bijdragen, bijvoorbeeld door een knuffel weg te geven of een stukje zakgeld te doneren. En het is mooi om dat samen te doen.

Hierin zie ik ook een mooie levensles. Het is goed om iets voor een ander te doen en je mag hierin iets zoeken wat bij jouw talenten past. Maar je hoeft niet weg te geven wat je niet hebt of aankan. Dat is voor niemand goed.

Laat het daarna ook weer los en richt je weer op andere zaken. Het helpt namelijk niet om te gaan piekeren.

Hierin mogen wij een voorbeeld zijn voor onze gevoelige kinderen.

Laat zien hoe je je gedachten loslaat. Door het in gebed bij God te brengen bijvoorbeeld. Of letterlijk in beweging te komen en je op anderen dingen te richten.

In het traject: ‘ Emoties en prikkels de baas’ kijk ik ook met kinderen naar waar zij zich zorgen over maken. Hierdoor kunnen we dit samen in goede banen leiden. Zo kan jouw kind ontspannen en gelukkig opgroeien.

Ben jij nieuwsgierig naar wat ik voor jouw kind zou kunnen doen, vraag dan een startgesprek aan door te mailen naar: dieneke@kindercoachingdieneke.nl

Warme groet,

Dieneke

gevoelige kinderen