Mijn  dochter is vier weken in Frankrijk voor haar studie. Ze leert daar hoe je veldwerk doet en slaapt op verschillende campings in een tent. De eerste nacht was het onweer en goed ook. Een aantal jongelui dreven zowat de tent uit  en ze hadden geen eten, want de winkel bleek iets verder weg dan gedacht en het duurde even voor ze wat konden regelen.

Goed, nu even een scherpe bocht naar jou toe, want ik schrijf geen dagboek, maar een blog over opvoeden. Deze keer wil ik het graag hebben over het omgaan met teleurstellingen. Niet echt een hip en populair opvoeddoel zeg maar.

Toen je zo’n lief, klein baby’tje mag krijgen, zal je vast wel eens nagedacht hebben over wat jij je kind mee wilt geven. Misschien heb je wel een soort lijstje in je hoofd met hierop een aantal wensen. Dingen als gelukkig, eerlijk, aardig, zelfvertrouwen, talenten gebruiken en Gods liefde leren kennen.

Als je dan verder kijkt en ze worden wat groter komen daar dingen bij. Dingen als je vriendjes niet slaan, luisteren als jij zegt dat iets niet mag omdat het gevaarlijk is en omgaan met tegenslagen en teleurstellingen. Want hoe graag we zouden willen dat alles altijd goed en makkelijk gaat. Het gaat gebeuren dat iets niet in een keer lukt of mis gaat.

Als je iets gaat doen, je wilt iets bereiken krijg je te maken met teleurstellingen. Heel simpel.

  • Je hebt iets gemaakt en het gaat stuk.
  • Je verliest een spelletje.
  • Je vriendje kan niet spelen of de dag dat jij wel kan.
  • Een tekening wordt niet zoals je kind had bedacht .
  • Of zoals de mijne die boodschappen wilde gaan doen en het kon niet.

Nu is mijn  jongste al 18 en het is gelukt om een oplossing te bedenken. De kinderen die nat waren mochten schuilen bij degene met een droge tent. Ook gingen alle tassen open en hebben ze het eten gedeeld wat er wel was. Niemand had honger.

Terug naar jouw kind. Boosheid, onrust en verdriet kan ook komen doordat je kind moeite heeft met teleurstellingen. Je wilt dat iets in 1 keer lukt. Je wilt dat iedereen aardig is, je wilt een som meteen goed maken enz. Natuurlijk praten we hierover met kinderen en leren we ze dat fouten maken mag. Het is zelfs normaal. Dit laatste zeggen we meestal niet tegen kinderen, maar het kan enorm opluchten om te horen dat leren zonder fouten niet zal gaan.

Je hebt vaardigheden nodig om te leren omgaan met de emoties die je hebt als iets tegenzit en mag leren om oplossingen te bedenken. Deze twee dingen kun je als ouder meegeven aan je kind. Ook en juist vooral als je kind het wat moeilijker heeft in het omgaan met dingen die niet (meteen) lukken.

Hoe je dat het beste doet is een kwestie van kijken naar wat bij jouw kind past. Het ene kind heeft duidelijke uitleg nodig, het andere moet het zelf gaan proberen en ondervinden en weer een ander kijkt het af. Sommige kinderen willen het zelf doen en anderen hebben het nodig dat jij in de buurt blijft en ze erdoorheen praat.

Om oplossingen te kunnen bedenken voor een probleem heb je een rustig hoofd nodig. Ben je van streek, dan moet je dus eerst rustig worden. Het is fijn als je kind op een punt komt dat het niet meer heftig reageert als er dingen mis gaan. Het gevoel van vertrouwen op jezelf is dan groot genoeg om niet meer in paniek te raken of boos te worden als eerste reactie.

Dit zelfvertrouwen is wat ik elk kind gun, want zo durft een kind nieuwe avonturen aan te gaan. Niet dat jouw kind nu meteen naar Frankrijk af moet zakken, maar wel dat je kind het aan kan om te gaan doen waar het gelukkig van wordt.

Misschien kun je je dat nu helemaal nog niet voorstellen. Ben je nu in een situatie waarin je kind veel moeite heeft om met teleurstellingen om te gaan. Weet dan dat ik je kind daarbij kan helpen.

Positiever denken over zichzelf, meer zelfvertrouwen, omgaan met emoties, omgaan met fouten maken en dingen die niet meteen lukken toch aan durven gaan. Het kan allemaal in een coachtraject. zitten wat ik altijd aanpas aan wat een kind nodig heeft.

Als je voelt dat dit een goed idee is voor jouw kind, maak dan nu een afspraak voor een startgesprek. dieneke@kindercoachingdieneke.nl

 

help mijn kind heeft geen zelfvertrouwen